Friday, 27 May 2016

Short trip to Malacca

Hello Malacca

Assalamualaikum to my lovely readers.
Saja nak throwback trip to Malacca.

Okay firstly, trip to Malacca ni under subject Computer Graphics and carrymark for this short trip 10% tau. After trip, mesti kena siapkan report. Fyi, pergi trip ni sangatlah last minute. Esok nak pergi, petang ni baru tahu. So, we didnt do any preparation. Pocket money pun only RM50.

Kitorang gerak dari UiTM SA jam 0800. We are safetly arrived at Bandaraya Malacca around 1000. Emm for the first time I walk around Malacca. Sebelum ni just lalu je.  I really love it because of the enviroment. Especially beca, gold man etc. Here there are a few picture that I had taken when I'm at Malacca.













 After katam satu Bandaraya Melaka, kitorang pun beralih kepada Up Side Down House. Tapi, kitorang mampu duduk dalam bas je. Sebabnya, ticket masuk bayar sendiri. Cuma ada certain classmate je yang masuk. Yang lain ikut kitorang pergi makan tengah hari dengan pakcik bas.

Lepas makn tengah hari, gerak ke Up Side Down House nak amik student yang masuk tu tadi. Then, kitorang terus gerak ke Art Museum. At first, dengar masuk bayar sendiri. Omg, memang takmasuklah jawabnya. At last, lecturer yang bayar kan. Harga boleh tahan jugakla. Around 20 per person.










After that, kami terus bertolak pulang ke UiTM SA. Dan kami selamat sampai jam 0900. Ni ada sedikit video. tengok laa.



Monday, 2 May 2016

Kanching Waterfall, Rawang

Assalamualaikum guys.
Semalam kitorang pergi ke Kanching waterfall. Kanching waterfall ni, dekat area Rawang. Kalau tak tahu jalan, WAZE je kay. Confirm jumpa jalan nak pergi ke sana.

Okay sebenarnya, Kanching waterfall ni terbahagi kepada 7 stage. Kalau anda semua inginkan view yang cantik dan air yang sejuk, mestilah kena hiking sampai ke peringkat atas sekali. Laluan untuk sampai ke puncak tu okay je. tapi kalau boleh pakai sport shoe okay. Takut licin dan tergelincir.
Tentang parking kereta, don'tworry sebab banyak okay. tapi macam kitorg hari tu paking tepi highway sebab kalau parking dalam macam susah sikit nak keluar sebab jalan sempit. Lagipun, tak jauh pun highway dengan pintu masuk.
haa, tentang fee, kne bayar RM2.10 per person. Okay lah tak mahal sangat.

Pintu masuk
Semasa kitorang nak naik, terserempak dengan sorang pakcik ni. Kitorang tanua nak sampai puncak berapa lama. Then dia jawab dalam sejam. And i was like........ kitorang tanya balik, seriously?. Ya betul pakcik tu cakap. This is unexpected. kitorang datang pakai selipar je weh. takde preparation langsung. And that's why la kitorang decide untuk sampai ke puncak yang ke 4. Sangat rugi la kalau pikir balik. Dah alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Tapi, puncak ke 4 tu pun view dah memuaskan hati kitorang sebab berbaloi la kitorang ni datang pakai selipar dan semua girls.  








Laluan untuk naik dan turun
Pulang






Sunday, 10 April 2016

Pine Tree Trail, Fraser's Hill


09 APRIL 2K16 

Okay first nak bagitahu yang I tak pernah pergi hiking pun. Penglaman takde langung dengan badan tak fit sebab terlalu lama tak exercise. Join hiking dekat Fraser Hill ni pun last minute.
Expectation memang kosong, tak tahu nak  expect macam mana. Pergi ni pun sebab macam seronok dan nak mencari pengalaman baru. Asyik berjalan dekat shopping mall je. Boring right? so, why don't I try to find a new hobby.

Puncak Pine Tree Trail

Pine Tree Trail
Preparation
1. The important thing of course la mental. Kalau rasa  mental tak kuat tu, jangan berharap nak sampai puncak.
2. Water. Ingat sepanjang perjalanan korang dalam hutan, takde water station tau. Semuanya bergantung pada diri sendiri.
3. Makanan manis. Penting untuk menambahkan tenaga. Kalau mampu, bawak POWER GEL atau POWER BAR.
Power gel dengan power bar sangat membantu korang untuk menambahkan tenaga sebab nutrition keperluan makan seharian korang bersamaan dengan sepeket power gel  dan power bar.
4. Fizikal. Please double check fizikal korang. Pakailah pakaian yang sesuai. Especially kasut! Kalau boleh pakai kasut hiking sebab takut kalau korang tergelincir or anything.
5. Haaa! tak lupa untuk  bawak First Aid. Sangat penting tau kalau ada berlaku apa2 kecemasan. 

Pengalaman masa Fad mendaki untuk sampai ke puncak. First Rain cakap masa untuk sampai ke puncak takes 4 hours. Untuk pergi sahaja kay guys. Belum tambah masa berehat dan bergambar. Fad masuk je hutan terus nampak tangga yang besar. MasyaAllah macam mana nak habiskan masa 8 jam ni. Okay takpe mental je tu. Sambung perjalanan.. After 50 minutes, Fad dah mental gila. Tangan dah merah sebab tak larat sangat dah nak mendaki. Muka dah pucat dengan  merahnya. Nasib baik ada power gel. Berhenti amik power gel + water seteguk. Lepas je makan power gel tu, energy terus ada. Memang best la. Terasa sangat energy dia sampai lepas daripada tu sambil berjalan dalam hutan siap bercerita, berborak.

Bila dah bertenaga, teruskan lagi perjalanan. Tiba-tiba, Iz bersuara. Guys, tunggu kejap. Kitorang yang dekat  depan pun, tertanya-tanya. What happend? Lepastu rupanya kasut Azan terkopak. Ya Allah kesian guys. Payahnya dia nak berjalan. Padahal tu, belum sampai separuh perjalanan nak ke puncak pun lagi. Nasib baik! Kitorang yang gurls ni ada bawak first aid. Kitorang gunakan apa yang ada untuk balutkan kasut Azan.

Jalan dan terus berjalan, yeay Alhamdulillah we olls sampai ke puncak yang pertama. Guys, sepanjang perjalanan dalam hutan rasa sejuk je. Seronok sangat sebab kabus banyak. Macam biasalah rehat kejap, take a photo. And after that, continue balik untuk sampai ke puncak Pine Tree.

Around 1100 kitorang sampai ke puncak Pine Tree. MasyaAllah indahnya ciptaan tuhan. I'm glad that I can see a very beautiful view from the top. I dont know how to describe my feelings. yang paling penting, best!

Sesudahnya penat bergambar, hari pun macam nak hujan. Kami pun teruskan perjalanan untuk menuruni bukit. Sekali lagi kami bermain dengan mental. Kuatkan mental dan yakin diri. By hook or by crook, kami mesti kena sampai ke bawah. Nasib baik ada kawan yang sangat memahami dan dorang support Fad semasa perjalanan pulang. Okay thanks again to Power Gel sebab menbantu saya untuk pulang ke kaki bukit.

Our journey finally completed in a safe condition. Okay here there are a few pictures that I can share with  you.

Thanks for spent time to reading my story. bye :)

PowerGel
The Team



Leader




First Puncak
Puncak Pine Tree

The Gang
TheEnd